måndag 11 juli 2011

Det här med perspektiv - GÄSTINLÄGG!

Blomman underifrån

Blomman ovanifrån

Det här med perspektiv…


En tanke slog mig häromsistens. Att det här med att byta perspektiv är ju något som man ofta uppmuntras att göra. Det är bra för att kunna försöka se på en sak eller ett problem ur en annan persons synvinkel. Men även för att få en ny syn på sin egen tillvaro. 

Så, är vi bra på det? Är jag bra på det? Och hur i hela friden gör man? Ett sätt som jag brukar använda är att be någon annan säga hur denna skulle göra om den var jag. Jag kan ju tänka så själv också…

Innan jag blir klok på detta så tänkte jag i alla fall prova att byta perspektiv när jag fotograferar. Nu vill jag öva på vyer över natur, bilder på hus och byggnader, framhäva det skitiga och fula, byta vinkel från den uppenbara till den mer oväntade. Byta perspektiv… Det kanske får mig att se något nytt och vackert där jag inte trodde det fanns.


Vad säger du? Har du några tips till mig när jag ska fortsätta?

Anna Eleonor

4 kommentarer:

Vikeskärs hem och vardag sa...

Meen vilken härlig trädgård din mamma har. Det får du hälsa henne :)

Hur har helgen varit? Har du också sådär toppenväder? Alldeles perfekt varmt är det.
Hur känns det med semester då? Jag längtar så jag dör snart hihi.

Kramar

Monkan sa...

Gästbloggande, kul idé:)

"Blomma", ja så brukar jag också skriva, om det inte rör sig om de tre (?) som jag kan namnet på, tulpan, ros och vitsippa :) Så vad heter då denna bedårande Blomma? Nä, ingen idé att berätta för jag kommer att glömma det direkt...

Jo det är ju en av finesserna med digitalfotande man kan ta en bild och sen några till, ur diverse olika vinklar och perspektiv :) Sen kan det ju iofs medföra lite oönskat resultat, som t.ex när man fotar nära en byggnad och rakt upp, det lutar... Jag insåg just att i mitt näst senaste inlägg har jag fotat i stort sett alla bilder (blommor) på olika sätt, "normalt" :) på längden, uppifrån, lite underifrån. Mitt förslag till perspektiv är i alla fall att fota underifrån, helt eller bara en aning. Fast uppifrån är ju oslagbart ibland också, som t.ex på den fantastiskt vackra "Cecilia-rosen".

Maria sa...

Jag tror att det är bra att byta perspektiv och se saker från ett annat håll.. Det är bla därför som jag behöver möblera om. Det gör att jag får "nya ögon".

Michis sa...

Jag tänkte lite på perspektiv igår när vi åkte i bilen i solnedgång,, klart och ljust, och sen reflekterades jag i bakspegeln och fönstret på sidan,, och hade liksom armen över huvudet o handen ovan ögonen. Dåå tänkte jag att det var ett annorlunda perspektiv minsann, om man hade fotat.