måndag 3 juni 2013

Helgen i Hälsingland!


Jag satte några frön i vattenglas ett dygn innan sådd.. Sen var det bara att vänta. Tick tack tick tack.Katten Malou tog en kort tupplur. Katterna är ute och ränner mest hela tiden faktiskt.

Vaggan är på plats och bäddad. Det är en släktvagga från 1800-talet från Christers släkt. När man får barn får man låna den och sen vandrar den vidare till nästa familj som väntar bebis. I vaggans botten står namnen på alla som legat i den.


Titta! Där hänger mitt nattlinne på en knoppbräda i sovrummet. Det är så det får vara på landet.


Att ha en ficklampa vid sängbordet är ett måste! I alla fall vintertid, när det slår om till storm vilket resulterar i strömavbrott och det är absolut kolsvart ute som inne. Addera magsjuka som slår till samtidigt, ingen toalett inne och absolut inget rinnande vatten. Därför finns det nu en ficklampa vid sängen för att underlätta livet en smula nästa gång det mot förmodan skulle hända igen. 

Lampfoten var tidigare träfärgad. Första sommaren här uppe målade jag om den och satte på en ny lampskärm.


I lördags tog vi lång sovmorgon och åt frukost ute på gräsmattan med kisande ögon för solen värmde helt fantastiskt. Katterna skuttade i gräset och vi satt mest och flinade åt dom. Sen blev jag så trött att jag la mig och läste en trädgårdstidning.


Klockan passerade lunch och jag beslutade mig för att ta tag i dagen och tog på mig en somrig klänning.


Christer klippte gräsmattan! Oj vad han klippte. Och brände sig lite på ryggen. 


Själv skissade jag upp och försökte organsiera mig i mitt odlande. Fröer och potatis skulle ner i pallkragar. Några "myrjävlar" stormtrivs där och förra året svor jag massvis. 

Nu fick Christer hjälpa mig att tömma befintliga pallkragar, klippa ny duk och fylla på med ny. Upp till kamp!

Sedan höll jag mig inte ett skvatt till min skiss utan freestylade lite grann. 

Potatis, rabarber, jordgubbar, sallad, morot, ringblommor, krasse, luktärter, persilja och solrosor har jag nu äntligen satt.

Jag är ingen tjej som vanligtvis måste ha hjälp med att bygga pallrkagar, kånka jordsäckar och härja i rabatter med superskitiga händer och naglar. Nu måste jag hjälp med precis allt och Christer var hygglig och hjälpte mig. 

Sen satt jag där på en dyna, rensade, petade och flåsade förstås. Och brände ryggen jag också. Naturligtvis.


Jag älskar uthusbodar. Det luktar på ett speciellt sätt. Ser ni att min spark Kicki hänger där till höger?


Det var fasligt mörkt på övervåningen i uthuset så Christer sågade och hade sig en sommar. Sen satte han dit ett fönster. Jag fick en rejäl fönsterbräda för flaskor och annat fint man vill ställa där. Sen hängde jag upp en gardin för det ser trevligt ut från utsidan. 

För två somrar sedan stod jag här uppe och målade knutbrädor till huset medan jag lyssnade på Sommar i P1. Det var olidligt varmt här uppe så man sprang ner och badade många gånger under en dag. 


Den här flaskan var jag tvungen att spara från ett café när jag och Christer fikade i Bollnäs en gång förra sommaren.  Nu står den i fönstret i uthusboden. Så kan det gå!Klaffbordet stod här och vi har inte hunnit göra i ordning det än. Jag har inte prioriterat det heller då jag inte vet vart vi ska ha det...än... Christers horn ser lite groteskt ut men vi hittar nog ett användningsområde till det också tids nog. 


Christer har byggt en fiffig ramp till uthuset. 


När jag var i uthuset och letade fram mina zinkbaljor till diverse planteringar hittade jag den här. Perfekt! Badbalja till bebis!


Köket har sett sina bästa dagar och vi är klara med ritningen hur det nya ska se ut. Det har varit många beslut kring att flytta vägg, byta ut vedpanna till vedspis, skåp, lådor och allt sånt där som hör till.

Det luktar fukt i skåpen, det finns inget rinnande vatten, arbetsbänken är omänskligt låg och golvet är skadat. Trots det trivs jag i köket och det beror på att rummet i sig har en otrolig potential.


Trädgårdens försommarblommor i ett krus på köksbordet.


Den här flotta Tine K lyktan ska få bli elektrisk lampa.


Och ska hänga här. Det tror jag blir fint.


Liljekonvaljer växer också på tomten så jag plockade några och ställde på soffbordet.


Lampa i gammal stil fast med el. Perfekt! Hittade den på loppis i Hälsingland. 

Kram Madeleine

5 kommentarer:

Anna-Maria sa...

Oj oj vilken helg ni har haft! Massor att göra, fattar inte hur du orkar med tanke på att du snart skall föda!
Jag längtar så tills jag får se första bilden på det lilla knytet! Ja, om du kommer lägga ut bilder här vill säga!
Kram

Vikeskärs hem och ting sa...

Hej! Oj oj vilken helg du hann med. Riktigt kreativ.

Vet du, jag tror jag känt bebisen första rörelser, det liksom kurra eller pirra precis nedanför naveln :) Inte säker men har aldrig känt något liknande så jag tror det var vår lilla ärta :)

Nu sitter jag själv, Peter fick rycka ut till jobbet.
Hur går det för dig?

Kram kram

Anonym sa...

Vilken idyll ni har däruppe. ¨
Uthus brukar vara rena skattgömmor.
Kram Maria

Hemtrevligt hos Johanna sa...

Alltså vilket härligt ställe ni har att åka till! Det där med vaggan var ju skithäftigt...och snart kommer ett till namn präntas in i botten. <3

Ja, visst går dagarna även om man inte jobbar. :) Jag är ute och promenerar massor, grejar hemm, bakar fika och hänger på låset till stans bästa second hand butik. Är ute efter lampor, nån stol och lita annat smått och gott till vår nya lägenhet. Får se om jag hittar nåt idag!

Ha en bra dag,

kram Johanna

Petra sa...

Vad mysigt det ser ut;) Fint! Kram