fredag 22 november 2013

det här med belysning...

S o v r u m m e tBakom skynken och råspontvägg har vi vår garderob som vi belyst med spotlights. Praktisk funktion som dessutom blev effektfullt.


Gigantisk glödlampa som vi hittade i Christers pappas lada. Christer har gjort om den trasiga lampan med egen belysning, sockel och textilsladd. Hänger i ett mörkt hörn i sovrummet. Personligt, mysigt, kreativt!Här ser man flera ljuskällor i vårt sovrum. Bland annat spotlights i dörrkarmen. Vi har nästan bara ledlampor är hemma. Kan tyckas överdrivet att ha belysning i dörrkarmen men det blir otroligt fint och effektfullt när det är mörkt och dunkelt ute. Christer har satt upp ledlister i varenda fönster.

-Det är ett mysigt sätt att belysa ett fönster. Det ser dessutom bebott ut utan att man måste ha flera lampor tända inne i rummet. Även fast det är mörkt ute så blir det ljust i fönstret.  Det blir inte samma sak med en fönsterlampa. Med ljuslisten ser man inte vart ljuset kommer ifrån - det bara är, säger Christer.


Fin taklampa från Christers kompis. Fyller en mycket praktisk funktion då den är tänd och estetisk när den är släckt.


Icke glömma de levande ljusen. Jag tänder massor av ljus varje dag. Dag som kväll. Skapar trivsel och kompletterar den traditionella belysningen bra. 


I sovrummet har jag som ni ser många små lampfötter för den mysiga känslan och lysa upp mörka men väldigt fina hörn och vrår. Här har jag ställt en lampfot på mitt smyckeskrin på byrån. Dels för att det är platsbrist men faktiskt också för att få höjd på det.


Min sänglampa.


Ytterligare en liten lampa om lyser upp sidobordet framför sovrumsfönstret. 

Jag hade kunnat ställa blommorna traditionellt på fönsterbrädan men det hade blivit så...förutsägbart. Jag tycker det är fint att skapa en liten grupp på det här viset och låta det vara avskalat på fönsterbrädan som ändå är så smal. Belysningen förstärker mitt lilla arrangemang med krukväxter.Vi är fortfarande i sovrummet och lampan på bordet tycker jag gör att det skapas en rumskänsla i rummet. Vårt sovrum är så stort (gamla vardagsrummet i lägenheten) så det behövs.


Glasdörr som är ljudisolerad. Den var från början blå men jag målade den vit och Christer satte dit ett vitt handtag. Här ser ni vad fint det lyser upp.

- Jag ville ha fönster från båda hållen. Från sovrummet ut till vardagsrummet skapas det på det här sättet  en öppen känsla även om dörren är stängd, säger Christer.


H a l l e n 


Vit och diskret spotlight i halltaket. 


På tal om levande ljus... Jag tycker om att flytta runt och göra om med ljusstakar och lyktor med jämna mellanrum. Men det här är två ljusinstallationer som alltid har samma plats. Det inger en tyngd och trygghet till hemmet. Om allt skulle flyttas omkring till höger och vänster skulle energin bli orolig och stressig.

En ljuslampett och en fotogenlampa på en platsbyggd hylla bredvid ytterdörren. Jag har sytt ett skynke för att dölja brandsläckaren där bakom.

Jag tänder alltid dom här ljusen innan Christer kommer hem från jobbet eller när vi får gäster såklart. Tänk att få komma hem till det här och doften av nylagad middag. Måste vara underbart!

Det här tycker jag lyser upp hallen på ett behagligt och trivsamt sätt.


Det här är också hallen med en liten korridorkänsla. Den var dunkel tidigare. Christer hade den här lampan liggande så vi satte upp den och vips fick det ett lyft. Tavlorna gör sitt för trivseln. Bilderna som jag tagit hade jag med på min fotoutställning i Gamla stan för några år sedan.

P y s s e l r u m / T o r s   b l i v a n d e  r u m


Det här pysselrummet som så småningom ska bli Tors rum. Christer har sänkt ner taket och på plats kom spotlights med dimmer. Här ser man också en diskret ljuslist i fönstret som man kan ana bakom hissgardinen.


Vi är här inne en hel del. Jag och Tor hänger tvätt, slår in paket och pysslar med diverse projekt. Liten bordslampa lyser upp byrån fint. 


När det är mörkt är det fint att ha en diskret belysning som en jordglob i rummet som tenderar att stå tomt kvällstid. 


Praktisk skrivbordslampa som är guld värd när man ska pyssla. Levande ljus för skaparlusten och mysfaktorn.


Prisomor har jag överallt diskret upphängda med fiskelina eller vit sytråd. Reflekterar ljuse jätte fint och skapar magi - det gillar jag!

V a r d a g s r u m


Ljusslinga på vita skåpet till vänster. Lampa som belyser böckerna, två lampor med dimmer till höger som kan belysa vid soffan. Liksom nedsänkt tak med dimmerbara spotlights. Christer valde att lägga ner extra krut på att sänka taket längs med väggarna då han inte ville förlora rumshöjden. 

- Istället för att belysa en punkt på golvet med spotlight mitt på taket ville jag istället ha ett finare släpljus längs med väggen. Det blir en bättre spridning på ljuset, säger Christer.


Christer gillar den häftiga effekten i samband med nedsäkningen av taket längs med väggarna.
- Det blir en häftig effekt med vinklar och innerhörn. Det blir olika färgnyanser beroende på vart ljuset kommer ifrån och hur ljuset sedan reflekteras, säger han.Christer har jobbat mycket med lägenheten. Vardagsrumsdelen var tidigare ett sovrum. Han har rivit och haft sig. En spalje öppnar upp ljusflödet ut till hallen. 

K ö k e t


Spotlights som går att justera ljuset med dimmer. Taklampa och ljuslist i fönstret.


Levande ljus.

V a r d a g s r u m m e t  i g e n


Fotogenlampa på klaffbordet. 


Här ser ni ljusslingan lite bättre.


Dimmerbar belysning vid soffan. Perfekt när man vill skapa mysig stämning eller då man faktiskt vill se vad man läser. 

/Madeleine

5 kommentarer:

Mittvitahem-Gottoblandat sa...

Oj oj vilken fin lägehet ni verkar ha( eller har).
Och vilket jobb ni har lagt ner på den , är det hyres? förmodligen inte. Följer din blogg, lite roligt ni har ju också ett sommar/fritidshus, vi köpte ett i somras. Men var tvunget att riva det pga svamp, så vi har byggt upp ett nytt nu i höst . Fortsatt trevlig vinter/ kram Victoria

Mittvitahem-Gottoblandat sa...

Oj oj vilken fin lägehet ni verkar ha( eller har).
Och vilket jobb ni har lagt ner på den , är det hyres? förmodligen inte. Följer din blogg, lite roligt ni har ju också ett sommar/fritidshus, vi köpte ett i somras. Men var tvunget att riva det pga svamp, så vi har byggt upp ett nytt nu i höst . Fortsatt trevlig vinter/ kram Victoria

Browneyedgirl sa...

Så fint ni har det =)
Och vad många smarta ljus lösningar. Speciellt denna gråa tid är ljus hemma viktigt.
Och levande ljus jag inte få nog av. Kram fin<3 Ha en toppen dag

Hemtrevligt hos Johanna sa...

Hej!!

Så mycket trevlig inspiration, och vilken fin och personlig lägenhet! Det där med att ha ett litet bord framför fönstret föll mig verkligen i smaken..Precis som du säger, oförutsägbart, det händer nåt. Och vi har också problemet att fönsterbänkarna är för smala, väldigt många lampor som går bort för att de inte får plats. Ska bara få med Andreas på den idén också. :) Det där med att sätta små ljusslingor i fönstrena gillar jag också! Och allt det andra med, såklart.

Va mysig er balle (underbart att du också säger så!) är. Ritkigt trivsamt! Hihi, bra att du bara kan fråga dig själv så där om du får ta några granar, väldigt behändigt! :) Den där ljuslingan ser fin ut, finns den kvar på Granit tror du? Eller är det en gammal en?

Usch, det lät inget vidare, tur att du kom på ett sätt så det hjälper. Jag kan tänka mig att det bara är att prova sig fram för vad som funkar och inte, för stunden. Babymassage lät gött! Och det kommer fler tisdagar, så det är ingen stress med det. :)

Den boken ska jag nog också ta att låna hem igen (eller kanske köpa hem den, så har jag den!). Precis ibland är det bra att påminna sig själv varför man är som man är, och reagerar som man gör.

Okej, då hoppar jag nog jäskorgen, har ändå inget snyggt ställe att ha den på. :)

Ja, på tal om Stockholmsvisit, så kommer jag gärna upp en dag. Är ju ledig nuförtiden så kan komma en vardag, tar två timmar med tåget! Och beroende på vad vi i så fall hittar på kan jag ta med Marley också, han gillar åka tåg!

Kramar Johanna

Luiza sa...

Du vet ju vad jag tycker :). Er lägenhet är oerhört myst och omsorgsfullt / smakfullt inredd.
Särskilt gillade jag sovrummet :). Man har liksom svårt att föreställa sig hur stort det är förrän man står där :).
Massa kramar