onsdag 11 december 2013

barngrejer på pyssligt vis!


Nu ska vi snacka barn. Här är Tor. Jag har gjort mycket själv till honom. Häng på nu!


I den här fina gamla trälådan förvarar jag alla leksaker som skallror, bitringar, speldosor och annat smått och gott.


Naturligtvis har jag färgglada leksaker men man kan också ta vad man har hemma. Här till exempel. En gammal pälskrage som Christer skulle slänga. Den gillar Tor att pilla på. Liksom gardinringarna i trä som jag trätt på en läderrem - perfekt att bita på. Eller glasögonfodralet i näver. Eller min garnboll som han slagit på massor i babygymmet. Det gäller att se på sina saker och sitt hem med nya ögon. Bebisögon. Och bebismun. A l l t ska stoppas i munnen.


Perfekt leksak. Band som ringar är goda att gnaga på, i alla fall enligt Tor.  När han blir större kan man knyta upp läderremmen och stapla ringarna på ett pinne istället. Eller förvara i en burk som han kan hälla ut på golvet, plocka i, hälla ut osv... Ni hajar. 


Garnbollen har hängt i babygymmet. Den går lika bra att hänga i vagnen också. Däremot vill jag inte att Tor har den i munnen om det skulle lossna garntrådar. 


Den här underbara skallran/bitringen i trä med en bergskristall fick jag av min vän Jessica. Så himla fint och passande då det föds många kristallbarn just det här året. 


Den här stolen har hängt med länge och nu är det Tors tur att sitta i den. Kul att den går i arv inom familjen tycker jag.


Jag har en virkad kudde som stöd längst bak. Sedan finns det färdigt skumgummistöd att köpa till barnstolar. Men det som fanns att köpa på Ikea är mycket praktisk men har alla färger du kan tänka dig i en salig blandning. Det blev för mycket färger på samma gång för mitt huvud. 

Jag har dock klippt till skumgummi själv och sytt ett blommigt fodral till (tyg från Ikea). Tog fem minuter. Och passar dessutom bättre in här hemma. Går finfint att tvätta dessutom.


Spjälsängen fick vi ärva av kompisar. Jag tapetserade om sängen vid huvudgaveln och lackade. Enkel makeover.


Prydnadskuddar och innerkuddar. Lätt som en plätt att sy själv. Gulligt att ha i spjälsängen.


En kal vägg blir genast hemtrevlig och mer levande med en vimpel som jag gjort. Blyertsteckning för en femma på loppis som jag ramade in med den billigaste ramen från Ikea.  Mobilens stomme har Christer gjort, jag har målat den och hängt på prismor och gamla ur. Prismorna ger fantastiska regnbågsfärgade och rörliga reflektioner i väggarna som Tor är mycket intresserad av.


Vi har inte så mycket plats i badrummet. Därför har vi skötbordet på tvättmaskinen. Den enkla och billiga skötdyna man kan köpa på Ikea var helt slut i hela landet när vi skulle ha barn.  Typiskt. Vi hade ingen lust att lägga ner dyra pengar på en simpel dyna. Vad göra? Jo man fixar själv. 

Christer byggde följande av spillbitar som vi sedan förankrade på tvättmaskinen. Den har perfekt passform och fastnade med ett mattunderlägg (ni vet sådana man lägger under mattor så att de inte far omrking på golvet).

Sedan målade Christer skötbordet med en färgslatt vi hade över.

Oerhört praktisk hylla för blöjor, salvor och tvättlappar. Jag var skeptisk till hyllan men Christer stod på sig och tur var väl det. Nu vet jag inte hur jag skulle klara mig utan hyllan. Gillar konsollerna under hyllplanet - lantligt på något vis. 

Jag fick en skumgummidyna av mormor som jag klippte till och klädde in i en prickig vaxduk från Rusta.


Bebisar växer med en väldans fart och så även Tor förstås. Han blev för lång för skötbordet. Så Christer fick skarva på och göra den större. Med hjälpa av gångjärn fäller man bara in tillägget då man inte använder skötbordet. Här är jag mallig för det var nämligen jag som kom på det här. Jojo. 
Helt underbara tvättlappar i ekologisk bomull. Dom är också från Jessica. Hon vet vad jag gillar!! 


Inte nog med det. Jag fick den här underbara burken med ringblomsolja. Den har jag både till babymassage och som vanlig salva. Love it!


Jag rekommenderar ingen att göra ett eget babygym. Det tog lång tid, var nervpåfrestade och blev sådär.  Jag vet inte om man verkligen måste ha ett babygym. Det känner man själv. 

Jag gjorde mitt av grejer jag hade hemma. Tyger och stoppning i botten för att kunna ligga mjukt. Man kan köpa rockringar och kapa för att skapa  två bågar. Jag hade dock plaströr (som man drar in vatten med i huset) som blivit över från Hälsingland.

Sedan hängde jag helt sonika upp skallror, ringar, föremål och dylikt i babygymmet. Helt graits. Dock mycket jobb. Jag hade aldrig fått ihop det om inte min mamma satt barnvakt. 


Vacker tygpåse som det står M på. 


I tygpåsen har jag alla ärtpåsar. Man kan fylla dom med ris, makaroner och popcorn. På så sätt känns dom lite olika. Jag har dock endbart grötris i mina. Det var vad jag hade hemma när jag sydde påsarna. 


Jag tycker det är viktigt att man kan skapa en harmonisk och lugn känsla även fast man har barn. För mycket grejer blir det, även fast Tor bara är ett halvår. Dessutom behöver man inte alltid köpa nytt och betala dyra pengar. Alla saker är naturligtvis inte dyra men ibland en smula tråkiga. 

Jag vill inte alltid köpa ett färdigt koncept utan har en egen bild av hur jag vill ha det. Då får man helt sonika kavla upp ärmarna och skapa efter egen förmåga.

Med kreativitet, bebisblick och grejer man har hemma kommer man långt. Och sparar på slantarna. 

Vi har fått så oerhört mycket av familj och vänner. Jag har aldrig känt press att vi ska köpa nytt och dyrt. Vi har fått både vagn, bilstol, säng, kläder och leksaker. Skötväskan är till exempel en enkel vanlig väska från Ikea som är vattenavstötande.  

Man kanske till och med upptäcker att det är kul och enkelt att pyssla. En idé ger ofta blodad tand och vips har man blivit en pysslare som finner det både kul och rogivande att få vara sådär barnsligt kreativ. Lycka till nu.

 /Madeleine

4 kommentarer:

~ Eva ~ sa...

Åh vad fin han är, Tor ♥
Och åhh, så mycket fint du, och Christer fixat ihop :)

Och du har så rätt, en känsla av harmoni och lugn, är jätteviktig även i ett hem med små barn.

Kramen från Eva

Mia sa...

Hej fina familjen! Vad härligt att se all kreativitet. Det där skötbordet är ju finemang, skulle lätt kunna bli ett ' platt paket' kanske ta patent och skicka till Ikea ;-) lille Tor är verkligen helt bedårande vacker å så han växer! Ha det gott mvh mia

Anna-Maria sa...

Så fina saker du har gjort till världens finaste Tor!
Du är så himla duktig!
Kram Amie

Anonym sa...

Hej fiffiga familjen! Många bra tips, så hemtrevliga ting.Ja, Tor ser ut att trivas han är så gullig och söt1 Mysig helg på er!
Kram Claudine!