lördag 11 april 2015

Hur jag tänker när inför en renovering!

Så här ser det ut nu på övervåningen i huset.


Istället för soffa kommer vi göra en hel garderobsvägg i vitt med vackra beslag. (se bild nedan). 

Eftersom det finns ett stort vardagsrum på bottenvåningen kommer vi istället ha två fåtöljer framför den öppna spisen.
Här kommer Christer dricka ett glas Whiskey och jag citronvatten. Det kommer inte bara knäppa och knastra från brasan, utan också från pistagenötterna jag sitter och skalar. Här kommer det vara en plats vi sitter och pratar. 


Spisen kommer att bli putsad (för att få bort teglet). 


Det här är också ett rum som min vita yogamatta i ull kommer få en egen krok att hänga på. Det här är ett hus att yoga i. 


Mitt och Christers sovrum.


Tors blivande rum. Precis som mitt och Christers sovrum kommer färgen på väggarna bli samma. Nämligen en kimaskgrå färg. Övervåningen och huset ska harmonisera därför har jag en tanke om att inte ha för många olika färger och mönster. Sinnet ska vara lugnt. 

Jag tänker att man kan gå crazy bananas i trädgården istället eftersom den är så ofantligt stor.  Hihi.
Om några dagar flyttar vi. Det här kommer jag att inreda med på övervåningen..

 
  
 


 Övervåningen i vårt hus är helt otrolig. Det är ett otroligt ljusinsläpp som inte riktigt kommer till sin rätt idag. Allrummet på övervåningen agerade tidigare tv-rum och det märks för den mysiga energin sitter i väggarna. En mysig energi ska man ta till vara på. Vår uppgift blir nu att göra energin synlig med ögat. Det kommer vi att göra med en benvit väggfärg i allrummet. Ett parkettgolv kommer att läggas in på hela övervåningen för att få det enhetligt.

Trappräcket kommer att målas i vitt. 

Vi kommer jobba med "mysbelysning" och spotlights som kommer med fokus på funktion för att lysa upp den blivande garderobsväggen. 

Rummet kommer att få vackra eleganta detaljer med material i lin och ull. Växter som kommer att ta plats här är till exempel fikon och citronträd.

På övervåningen finns två balkonger. Korgstolarna kommer göra sig bra där. Jag kommer absolut dricka champagne här uppe och smälla i mig både en och annan fruktsallad med vaniljglass. 
När man tar sig an en renovering eller ett hus tycker jag att man ska ta sig an det med en ödmjuk inställning. Man ska inte renovera efter inställningen: "Usch vad fult det är nu, bort med allt och gör nytt". Det är helt rätt att göra nytt för det ska vi göra inom sin tid. Hus behöver nya friska tag. Det jag menar är att med en ödmjuk inställningen ska man tänka: "vad fint och häftigt att just den här bostaden har varit någons trygga hem men nu är det min tur att skapa en trygghet här." 

Man tackar i sitt stilla sinne och kanske i tanken kan säga till huset: Hej huset, nu ska jag bo här med dig. Jag tycker om dig och jag tycker om dig precis som du är. Jag har många tankar om hur vi kan lära känna varandra bättre. Jag har många vackra färger och saker jag tror du kommer älska. 

Tänker man den vänliga och ödmjuka tanken så kommer huset jobba med dig. Huset kommer vilja göra sig fin och hemtrevlig för dig.  Jag lovar. Det är då du har flyt i renoveringen, de där vackra möblerna kommer per automatik komma i din ägo, liksom känslan, energin och inredningen i övrigt.

Då jobbar du och din bostad mot samma mål. Det kan låta väldigt konstigt när man aldrig jobbat med sitt andliga sinne tidigare. Det coola är att det faktiskt fungerar. Då måste grundtanken alltid vara av god och kärleksfull. Girighet och skryt är nämligen aldrig någonsin särskilt smickrande eller välgörande. 

So long friends!
/Madeleine


7 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det är med stor nyfikenhet jag ser fram emot att få vara delaktig i er resa med detta hus, ert blivande hem. Så härligt att läsa dina tankar och hur ni resonerar, att ni inte bara: Riv ut och gör om och få det som alla andra har det. Underbart, ni ser att huset också har en själ, vi gör det tillsammans, det är så vi skapar vårt hem. All lycka till.

Maria - Snickaregården sa...

Vi tänker lite lika :)
Samma inställning har jag och har liksom 'pratat' med huset. Skönt att vi är flera som gör så. Tycker det blir bättre energier av det.
kram Maria

Lina sa...

Hej Madeleine!!

Jag har inte slutat kika in hos dej...

Åh så spännande det ska bli att följa med på er renoveringsresa... Så kul det måste bli med en trädgård, både för dej och Tor...

Lycka till med flytten!!

Kram*

Anna-Maria sa...

Skall bli spännande och se hur det ser ut alltihopa när det är klart!
Grattis återigen till huset!
Kram Amie

Anonym sa...

Hej! Ja men det där låter alldeles underbart! Det kommer att bli jättefint. Härligt med ljusinsläppet du skriver om.
Lycka till med allt och som sagt kul om du visar bilder.Jag väntar ivrigt!
Kram Claudine!

Plingan sa...

Klok som en bok 👏 Lycka till i helgen!

Finaste mattan sa...

Härligt! : )