torsdag 7 augusti 2014

Mums, utropar Berglund!Blommorna kommer från mammas trädgård. Ljuvliga. Älskar just den här blomman som heter Stjärnflocka. Den var årets perenn för några år sedan. Resten av blommorna är hortensior, astilbe, lavendel, malva och kärleksört.

Jag är inne i en riktig läsa-tidningar-period. Som tur är får jag överta typ alla inredningstidningar och trädgårdstidningar av mamma. När Tor ledsnat att sitta vid bordet och äta frukost vill han ner på golvet och röja. Då sitter jag kvar vid köksbordet och läser ett nytt nummer av en trädgårdstidning. Jag tar god tid på mig och tänker: "aahaa, mmm, jaså, jaja, okej, nja, inspirerande".

Många fantastiska trädgårdsreportage är ofta från ett pensionärspar som bara älskar trädgård genuint. Då hoppas jag bara av hela hjärtat, själen, hjärnan, kroppen, universum att vi "ungtuppar"som en dag kommer att överta dessa hem och trädgårdar kan och v i l l bevara den växtkraft och den genomtänkta kompositionen. I dessa "bygga trädäck över allt det gröna" tänkte jag närmast på. 

Halva nöjet med husgrejen är väl ändå gräs under fossingarna? Fjärilar som svävar och humlor som brummar och hälsar på i trädgårdens blommor, en nyckelpiga så diskret, en padda som kommer på besök om kvällen eller en prasslande igelkott under en trädgårdsväxt vid namn funkia. 


Folk som inte varit i den här kommunen säger ofta att märsta är "värsta landet". Det tycker inte jag. En anspråkslös kommun, javisst. Men vill man bo på landet får man typ leta i det så kallade Odensala eller ta sig en rejäl biltur ut till ett ställe som heter Skepptuna. 

Jag har inga planer på att bo på "landet" i Märsta men däremot åker jag gärna tre minuter från Märsta station och rycker upp egna grönsaker. Det är nämligen Svenska Kyrkan som driver upp och säljer. Kändes onekligen helt fantastiskt att få göra det med Tor i släptåg. Det blev olika sorters lök, morötter... 


Och rödbetor. 


...och squash som var helt gigantiskt stor. Här en liten försynt barnhand som sekunden senare tog squashen i famnen och knatade iväg. Hihi.


Jag plockade en stor bukett med mangold på min grannes kolonilott. Det finns en kolonilott precis där vi bor och många i området har en odlingslott. Det är en sju helsikes växtkraft på grönsaker där just nu. Så roligt och inspirerande att se!

Jag och Tor brukar promenera dit ofta. Imorgon har jag blivit lovad att få plocka av en svartvinbärsbuske - jippi!

Hur som haver, av mangolden gjorde jag en variant av spenatsoppa fast det var mangold istället då. Den blev så himla god och nästan gratis dessutom.

Den röda soppan har jag också gjort av de nyskördade grönsakerna ovan: rödbetor, morot, lök, vitlök, ingefära, röda linser och potatis. Den helt magiskt god likaså. 


En slev kort och gott. Så himla genunit snygg. Inga konstigheter. 


Vi åt mangoldsoppan till middag idag. Istället för en djup tallrik eller skål hällde jag upp soppan i en jätte stor mugg som är i samma storlek som en skål. Älskar den där glaserade ljusblå färgen som har runnit vackert. Jag blir lugn och trygg av den färgen. 


Så har jag bakat bröd, nästan ett måste om man ska äta soppa. Just det här brödet är ett LCHF-bröd. Jätte kul att prova nya recept och just LCHF är något nytt för moi.  Det blev faktiskt jätte gott. Ni borde prova, bara googla LCHF-bröd så finns det flera recept. 


Och knäckebröd. Tre timmar i ugnan, pjuh. Men alltså rena rama gourmetkexet som är salt och gott. Både jag, Christer och Tor älskar knäckebröd och det här är perfekt gå bort present. Även det ett LCHF-bröd. Även om man inte är LCHF:are så rekommenderar jag det. Kul att äta något som bryter av mot allt köpebröd som jag just nu är döless på. 


Melon äter jag och Tor mycket av. Gott gott gott. 


Tor och Christer hängde i lekparken och jag stannade kvar hemma för att baka bullar. Ett hem kräver bullar i frysen - bra att ha. Och gott. 


Nybakad rabarberpaj till "Sommar med Ernst". Jag bakar alltid något på torsdagar till mitt favoritprogram (och idol).

Idag regnade det som sjutton på förmiddagen. Jag passade på att byta sängkläder, storstäda, tvätta och baka. Tor hjälper till. På sitt lilla vis kan man säga. 

Det är verkligen sant det dom säger. När ungar fyller 1 år är det något som händer. Det stämmer verkligen. Tor nästan springer fram, klättrar för att nå det han ska ha, stänger och öppnar dörrar, pekar på vad han vill ha på bordet och när jag hämtar hans skor ställer han sig vid ytterdörren. Alltså 1 åringar är ju geniala!

Min bebis har blivit pojke. Jag är så stolt över den där nyfikna och sociala killen som är min son. 

När man bor i lägenhet krävs det att man aktiverar sig nu när man har barn. Att hänga i en lägenhet när det är sommar, det känns varken rätt eller naturligt. Därför har vi åkt och badat tillsammans, bara Tor och jag. 

Vi går ut i det gröna, hälsar på min mormor och min mamma. Det är en stor skillnad mot för när vi är i Hälsingland. Där står ytterdörren öppen och så går vi alla ut och in som man vill. Säga vad man vill om lägenhetslivet men det blir en smula ansträngt och kräver onekligen mycket engagemang från mig som förälder. Ungar trivs ute och ute ska dom vara. Vi föräldrar också. Man blir glad av att vara ute och det är dessutom beroendeframkallande.

/Madeleine

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ja, gräs under fötterna är ljuvligt. Det är klart att Tor har många intressanta ting att upptäcka. Gulligt!
Mycket gott har du gjort i köket, hmmm....jag börjar lite senare med de projekten, hi hi hi.
Men sugen blir jag när jag ser dina goda rätter och bakverk!
Ha det bra med familjen!
Kram Claudine!

Anonym sa...

hej

så gott det ser ut
duktiga du
kram ugglan